Prismatch  PrismatchFri frakt  Fri frakt over 3000,-Fast framt  Fast frakt på 99,-Igjen til fri frakt  kr 3 000,00 igjen til gratis frakt

Bly vs stål

ET SPØRSMÅL OM DØDELIGHET

Bly vs stål, BASC-leder for opplæring og utdanning PETER MARSHALL oppsummerer funnene fra en ny forskning utført av Cranfield University.

 Bly vs stål, en undersøkelse av den relative dødeligheten til stål versus bly brukt i haglepatroner har indikert , når det skytes inn i et mål som etterligner fysiologien til en fasan, er det liten forskjell i pelletpenetrasjon når man bruker anbefalte skuddstørrelser.

BASC ga Cranfield University i oppdrag å undersøke dødeligheten til stålhagl kontra bly, etter oppfordring fra Storbritannia feltidrettsorganisasjoner i februar 2020 for hagleskyttere vedrørende utfasingen av blyhagl for stål i løpet av neste fem år.

Den nåværende anbefalingen fra BASC ved å bytte fra bly til stål i hagleammunisjon er å øke skuddstørrelsen med to trinn; derfor sammenlignet vi i denne prøven en high-end produsents nr. 5 (2,8 mm) blyhagl med standard stål på nr. 3 (3,3 mm).

Denne dødelighetsvurderingen ble utført av Stephen Champion, Cranfield Universitys leder og teamet hans under veiledning av BASC og Gun Trade Assosiasjon.
Studien konsentrerte seg om penetrasjonsdybden i ballistisk gelatin med og uten fasanskinn og fjær på forlaget. Studien så også kort på mønster og hastighet.

Spørsmålet er om det økte luftmottaket i både luft og mål på grunn av økningen i areal presentert i retning av vandring (6.lmm2 for bly vs. 9.24mm2 for stål) vil redusere skuddets dødelighet. Dette balanseres opp mot økningen i vekten av stålhagl nr. 3 (0,42 g) sammenlignet med bly nr. 5 skudd (0,33 g).

Teoretisk sett, jo høyere tetthet av bly (0,054g/mm2) sammenlignet med stål (0,045g/mm2) skal gi 16 prosent fordel med blyhagl, alt annet likt. Imidlertid dette er en ganske grov sammenligning og den eneste måten å teste teorien på er å gjenskape det fysisk i felten.

METODER
Eksperimentet ble utført ved å bruke en kommersielt tilgjengelig over og under hagle med halv choke og skudd varierer fra 30-50 yards til 35×1 kg blokker med 10 prosent gelatin.

 RESULTATER
På ballistiske gelatinblokker penetrerte blyhaglen i gjennomsnitt 10 mm dypere enn stålekvivalenten, som det fremgår av tabell 1.

TABELL 1 (1 yard = 0.9144 meters)
Sammenligning av en high-end patron med blyhagl nr. 5 sammenlignet med en standard stålladning med hagl nr. 3. 

LoadAverage depth of
penetrationat 30 yards
Average depth of
penetrationat 40 yards
Average depth of
penetrationat 50 yards
High-end lead load
32g No.5 shot
94.8mm82.8mm66.4mm
Standard steel
32g No.3 shot
85.9mm67.4mm58.9mm

Dette er illustrert på plate 1 og 2, hvor vi kan se at blyet trenger litt lenger enn stålskuddet på 40 yards. Det interessante å merke seg er at blyet har en større variasjon i sin penetrasjon sammenlignet med stålet, som konsekvent trenger inn til omtrent samme avstand. Når pelletene ble ekstrahert fra gelatinen, ble det observert at stålpelletene var nesten alle fortsatt sfæriske, mens alle blypelletene hadde en form for deformasjon, noe som kan forklare deres variasjon i penetrering.

Vi dekket deretter gelatinblokkene med et enkelt lag med hud og fjær fra brystet til en fasan og gjentok testen på 40 og 50 yards. Resultatene kan sees i tabell 2 nedenfor.

TABELL 2 (1 yard = 0.9144 meters)
Sammenligning av penetrasjon i ballistisk gelatin dekket med hud og fjær av fasanbryst.

LoadAverage depth of
penetrationat 40 yards
Average depth of
penetrationat 50 yards
High-end lead load
32g No.5 shot
48,4 mm33,2 mm
Standard steel
32g No.3 shot
52,0 mm28,3 mm

Tabell 2 viser at ved 40 yards penetrerte stålpelletene i gjennomsnitt 4 mm lenger enn blyekvivalentene. På 50 yards penetrerte blypelletene i gjennomsnitt litt lenger enn stålpelletene. Etter Stephen Champions oppfatning fra Cranfield University hadde begge pellettypene fortsatt penetrasjonsenergien til konsekvent å drepe fasan i begge disse områdene hvis det var et tilstrekkelig mønster.

Platene 3 og 4 viser penetreringen av bly nr. 5 sammenlignet med den for stål nr. 3.Platene viser tydelig at fjær blir dratt inn i gelatinblokkene av pellets av både bly og stål.

Jeg er sikker på at hvis du noen gang har kledd en fugl, ville du lagt merke til fjær i kjøttet, og du vil ha funnet pellets i kjøttet omgitt av en liten kule med fjær.

Noen av blypelletene ble virkelig holdt tilbake av skinn og fjær mens andre ikke ble det. Stålpelletene, som var mer ensartede i form, så i gjennomsnitt ut til å være mindre påvirket og penetrerte derfor videre i dette området.

Studien så også på penetrasjonen av hagl over mønsteret og fant ingen reell forskjell i penetrasjonen av stålpellets i midten av mønsteret sammenlignet med kanten.

Måling av skuddets munningshastighet viste at blybelastningene i gjennomsnitt var litt raskere (1253 fot/sek) enn stållastene (1240 fot/sek).

1

PLATE 1.
Penetrering av en 32 g No.5 blylast av høy kvalitet inn i ballistisk gelatin på 40 yards

2

PLATE 2.
Penetrering av en standard 32g No.3 stålpatron inn i ballistisk gelatin
på 40 yards

3

PLATE 3.
Penetrering av 32g No.5 blylast i høy kvalitet inn i ballistisk gelatin dekket med skinn og fjær av en fasan 40 yards

4

PLATE 4.
Penetrering av standard 32g No.3 stålpatron inn i ballistisk gelatin dekket med skinn og fjær av en fasan på 40 yards

#SoMe

Hell Events AS på Facebook

Hell jakt & fiske på Facebook

Hell jakt & fiske på Instagram

I

Leirdueskudd.no

I

Leirduer.no

Hell-jakt-og-fiske-logo-footer

Hell Jakt & Fiske

Kart-ikon

Adresse

Nansetgata 53, 3256 Larvik

Mobil-ikon

Ring oss